Pantera śnieżna (irbis) Uncia uncia

PANTERA ŚNIEŻNA (IRBIS)
nazwa łacińska – Uncia uncia
nazwa angielska – Snow Leopard
nazwa niemiecka – Schneeleopard
nazwa czeska – Irbis

Rodzina: drapieżne – carnivora
Rząd: kotowate – felidae

Pantera śnieżna aktywna jest o świcie i wieczorem. Granice zajmowanego terytorium oznacza znakami zapachowymi na skałach i zadrapaniami gruntu. Najchętniej poluje na ssaki kopytne. Dużą zdobycz zabija co 10 – 15 dni i pozostaje przy niej przez kilka dni. Pantery łączą się w pary tylko w okresie godów, poza nim samce i samice z młodymi żyją osobno. Ciężarna samica w rozpadlinie skalnej lub jaskini przygotowuje wyścielone mchem i sierścią gniazdo, Tam po ciąży trwającej 93 – 103 dni rodzi 1 – 5 młodych o masie ciała 320 – 567 g każde. Młode irbisy dojrzewają płciowo w wieku 2 lat i wtedy opuszczają terytorium matki.

Biotop: góry na wysokości 1500-5000 m n.p.m., porośnięte bambusami i rododendronami oraz stoki pozbawione roślinności.

Pokarm: górskie kopytne koziorożce, dziki, nachury, tary i piżmowce, świstaki, ptaki oraz zwierzęta hodowlane

Wielkość: długość ciała 80-125 cm, masa ciała 22-52 kg

Zagrożenie: EN (gatunek zagrożony)

© 2016 ZOO Opole