Narodziny żurawia mandżurskiego

W pierwszych dniach czerwca w opolskim zoo przyszedł na świat żuraw mandżurski. To pierwszy taki przychówek w Opolu.

Para żurawi z Ogrodu Zoologicznego w Opolu o potomstwo starała się od 5 lat. Samica raz w roku składała dwa jaja, które następnie wysiadywała na zmianę z samcem. Na ten drugi fakt warto zwrócić uwagę, ponieważ u ptaków zazwyczaj to samica zajmuje się wysiadywaniem. Tutaj oboje dbali o to, byśmy doczekali szczęśliwego finału.

Ulubionym pokarmem żurawi mandżurskich są ryby i drobne bezkręgowce oraz gryzonie, ale chętnie jedzą też ziarna, owoce i bulwy.

Żuraw po ukończeniu pierwszego roku życia zostanie – podobnie jak w naturze, kiedy to młode osobniki opuszczają gniazdo – oddzielony od rodziców. Najprawdopodobniej trafi do innego ogrodu zoologicznego, gdzie przyczyni się do rozwoju swojego gatunku.

Na ten moment nie wiadomo, jakiej płci jest młody ptak.

W naturze żuraw mandżurski (grus japonensis) występuje w południowo-wschodniej Rosji, północno-wschodnich Chinach i na wschodzie Mongolii oraz na wyspie Hokkaido. Przez działalność człowieka, który wyniszcza siedliska tych żurawi, jest to gatunek zagrożony wyginięciem.

Ciekawostka: w Azji żuraw jest uznawany za symbol dobrobytu, szczęścia, pomyślności. Podobizny żurawia często stanowiły ozdobę wytwarzanych tam tkanin czy ceramiki.

© 2021 ZOO Opole